Hírek

 Akciók

 Cégünkről

 Termékek

 

 IBM System i

 

 Tároló eszközök

 

   N Series

 

   DS Series

 

   Szalag alapú

 

 Szoftverek

 

 Vision Solutions

 Szolgáltatások

 Partnerek

 Elérhetőségünk

  Termékek

  - IBM System i

  Az IBM System i (korábbi nevén AS/400, iSeries 400, i5) gép  tervezésekor a cél egy olyan rendszer kifejlesztése volt, amely évtizedekig képes befogadni a legújabb műszaki újdonságokat. Ezt egy többszintű architektúra valósítja meg, ahol a hardver és szoftver rétegek között egy technológia független gépi interfész található. Az újításnak köszönhetően ha egy új hardvertechnológia jelenik meg az informatikai piacon, az szinte azonnal, könnyedén beépíthető az i5-be anélkül, hogy a meglévő rendszert újra kellene installálni, a szoftvereket módosítani kellene. Kiváló példa erre az az átállás amikor a 48 bites környezetről 64 bites környezetre került át több mint 28,000 alkalmazás. Napjainkban ugyanilyen forradalmi erejű változást hozott az IBM midrange kiszolgálóinak egységesítése hardver szempontjából. A Power5 processzorokra épülő UNIX, Linux és i5/OS (OS/400) alapú rendszerek hardver szempontjából szinte teljesen azonosak. Az operációs rendszer tesz különbséget, így ez alapján az IBM a különböző kiszolgálóit különböző környezetekbe és feladatokra szánja. Az i5-ös gépek elsősorban üzleti célokra szánt és kiváló konszolidációs képességekkel rendelkező rendszerek. Egyetlen gépen a logikai partícionálás segítségével futtathat i5/OS, AIX és Linux operációs rendszereket, valamint vendégkörnyezetben Windows alkalmazásokat. Akár ezzel az egy kiszolgálóval helyettesítheti a jelenlegi szerverparkját, hisz nincs szüksége egy-egy új funkció indításakor újabb és újabb gépre. Az erőforrásokat dinamikusan oszthatja meg a különböző feladatok között, az átadásukat időzítheti, így mindenkor, mindenhol biztosítható a megfelelő teljesítményigényű és mégis a leggazdaságosabb működés. Az i5 nevében az i betű az integráltságra utal. Az i5/OS szinte mindent tartalmaz, amire egy üzleti rendszer üzemeltetéséhez szüksége lehet. A teljesség igénye nélkül az operációs rendszer főbb rendszerkomponenseire:

  • DB2 relációs adatbázis-kezelő rendszer
  • On-line tranzakció kezelés
  • Hálózat- és kommunikációmenedzsment
  • Rendszermenedzsment
  • Teljes körű mentési és visszatöltési rendszer
  • Munka (job) vezérlő nyelv (CL)
  • Munka (job) ütemezés
  • Biztonsági, adatvédelmi rendszer
  • On-line help minden képernyőhöz és mezőhöz
  • Programfejlesztési segédeszközök és API-k
  • Grafikus adminisztrációs felület (Operation Navigator)
  • Integrált fájlrendszer (OS/400,UNIX,Windows, Novell)
  • Webszerver (IBM HTTP Server)
  • Net.Data makronyelv
  • Java (JVM a mikroprogramban)
  • Ingyenes WebSphere Application Server, Standard Edition Java alkalmazás szerver

  Az i5 megbízhatósága legendás. 99,94%-os rendelkezésre állást biztosít speciális szoftver, vagy hardver elemek alkalmazása nélkül. Ezen tulajdonsága miatt rendkívül népszerű banki és biztosítói környezetben és népszerűvé válhat e-business alkalmazások stabil, megbízható kiszolgálójaként. Az IBM HTTP Server webszerverrel biztonságos üzleti tranzakciók is egyszerűen lebonyolíthatóak az ipari szabvány SSL protokoll segítségével. Az operációs rendszerrel szállított Net.Data makronyelv a lassú CGI programozást forradalmasítja, ugyanakkor lehetőség van benne DB2 adatbázisaink on-line lekérdezésére és módosítására is. A WebSphere Application Server lehetőséget nyújt modern, Java alapú webes alkalmazások fejlesztésére és futtatására. A Net.Commerce szoftver segítségével napok alatt nyithatunk egy on-line áruházat az Interneten.  A Lotus Domino - amely a legelterjedtebb groupware, azaz csoportmunkát támogató szoftver a világon -  natívan fut az i5-ön, sőt az i5 a jelenleg beszerezhető egyik legerősebb Domino szerver. Az új Workplace technológia a csoportmunka szoftverek terén nyit új távlatokat.

  Kezdetektől fogva a fejlesztők elsődleges célja az volt, hogy robosztus, megbízható és hatalmas teljesítményű üzleti gépet hozzanak létre, így napjainkban adattárházak és üzleti intelligencián alapuló megoldások megérdemelten kedvelt platformjává vált a rendszer.

Linkek:
IBM System i oldalak
 

.
.